رک outdoor چیست – رک بیرونی و داخلی چه تفاوتی دارند؟
اگر شما هم نمیدونید رک outdoor چیست و چه فرقی با بقیهی رکها داره، این مقاله به دردتون میخوره. منظور از رک کابینتهایی فلزی یا شیشهای هست که از تجهیزات حساس شبکه مثل سرورها و دیتاسنترها محافظت میکنه. البته این حفاظت فیزیکی هست. یعنی شما با نگهداری تجهیزات اصلی شبکهتون در رک میتونید جلوی خرابی و آسیب دیدن اونا را بگیرید. رکها به تامین امنیت تجهیزات اکتیو و تجهیزات پسیو شبکه کمک میکنند. رکهای شبکه بر اساس مشخصات فیزیکی و کاربردشون به چندین دسته تقسیم میشن که رک اوتدور یکی از اوناست. در این مقاله قصد داریم به شما بگیم رک اوت دور چیست و چه ویژگیهایی داره. اما قبل از بررسی رک اوت دور بهتره کمی دربارهی رکها صحبت کنیم.
بررسی رک outdoor- یکی از انواع رکهای شبکه
همونطور که گفتیم بهتره قبل از اینکه به جواب این سوال بپردازیم که رک outdoor چیست، بهتره رکها را بهتر بشناسید. به طور کلی یک رک از یکسری قفسههای فلزی ساخته شده که تجهیزات شبکه داخلشون قرار میگیرند. این کار چند تا مزیت داره. اول اینکه تجهیزات به صورت منظم و تفکیک شده ولی در کنار هم قرار میگیرن. نگهداری از تجهیزات در رک خیلی راحتتر میشه. با استفاده از رکهای قفلدار شما میتونید امنیت تجهیزاتتون را تامین کنید. و در نهایت اینکه مدیریت تجهیزات با استفاده از رک خیلی راحتتر هست.
رکها مدلهای مختلفی دارند؛ ولی به طور کلی سه نوع رک داریم:
- رک ایستاده که به صورت عمودی در روی زمین قرار میگیرند و برای فضای داخلی اتاق مناسبند. این رکها نسبت به نوعهای دیگه ظرفیت بیشتری دارند و برای دیتاسنترها و شبکههای بزرگ از همین نوع استفاده میشه.
- رک دیواری: رکهایی هستند که به دیوار متصل میشن. به خاطر نصب روی دیوار ظرفیت این نوع رک محدوده و نمیشه زیاد سنگین باشن. معمولا این نوع رک نزدیک به سقف نصب میشه و امنیتش نسبت به نوع رک ایستاده بیشتره.
- رک اوت دور: خب ببینیم رک outdoor چیست و چه فرقی با دوتای قبلی داره. رک outdoor همونطور که اسمش پیداست برای استفاده در محیط خارجی استفاده میشه. یعنی شما میتونید این رک را در فضای بیرون هم نصب کنید. طبیعتا چنین رکی باید حفاظت بیشتری در برابر عوامل محیطی داشته باشه. در واقع رکهای بیرونی یا اوت دور نسبت به سایر مدلهای رک، مقاومت بیشتری نسبت به رطوبت، نور خورشید، گرما، فشار، ضربه و… داره. البته رکهای اوت دور همشون به یک اندازه مقاوم نیستند و شما بسته به کاربردتون باید این سطح مقاومت را انتخاب کنید.
در مدلهای پیشرفتهتر این رکها، امکاناتی برای مقاومت در برابر زمینلرزه، حفاظت در برابر مواد شیمیایی، اشعه UV خورشید و سیستمهای خنک کننده هم تعبیه شده. از رایجترین کاربردهای رک اوت دور میشه به رکهای مخابراتی و سیستمهای کنترل ترافیک اشاره کرد. حتما شما هم قفسههای سبز رنگی که گوشه و کنار خیابونا هست را دیدید. این قفسهها همون رکهای اوت دور هستند که توسط شرکت برق یا مخابرات نصب میشن. بسته به حساسیت و حجم تجهیزات نصب شده، نوع این رکها با هم فرق داره.
ویژگیهای رک اوت دور
در این بخش از مقاله میخوایم ببینیم ویژگیهای رک outdoor چیست. معمولا موقع خرید رک اوت دور شما باید ویژگیهای این وسیله را بشناسید تا بتونید مناسبترین رک را انتخاب کنید. با در نظر گرفتن این ویژگیها در کنار قیمت رک شبکه، شما میتونید بهترین رک را برای خودتون پیدا کنید. به طور کلی یک رک اوت دور ویژگیهای زیر را داره:
- سایز: یکی از چیزهایی که موقع خرید رک اوت دور باید بهش توجه کنید، ابعاد اونه. شما باید تعداد و حجم تجهیزاتتون را اندازهگیری کنید و رکی را بخرید که برای این تجهیزات کافی باشه. معمولا رکها را با واحدی به نام یونیت اندازه میگیرند. اندازههای رایج موجود در بازار رکهای 6، 8، 9، 12، 18، 24، 28، 36 و 42 یونیت هستند.
- جنس: گفتیم که رکهای اوت دور باید مقاومت خوبی در برابر عوامل محیطی داشته باشند. بنابراین جنس بدنهی رک اوت دور خیلی مهمه. اما بنظرتون بهترین جنس برای یک رک outdoor چیست. مسلما متریال فلزی بهتر از سایر متریالها میتونه در برابر فشار و ضربه و سایر فاکتورهای محیطی مقاومت کنه. بهترین جنس بدنه برای رکهای اوت دور آلومینیوم، فولاد و ورقهای گالوانیزه هستند. البته در مدلهای پیشرفتهتر رک اوت دور، یک لایهی پلاستیکی هم برای حفاظت الکتریکی و مغناطیسی به کار رفته.
- فن: یکی دیگه از ویژگیهای رک اوت دور که شاید خیلی وجودش اهمیت داشته باشه، فن هست. برای رکهایی که دائما در معرض نور خورشید هستند یا در مناطق گرم نصب شدند، وجود فن الزامیه. همچنین بعضی از این رکها برای تجهیزات با حجم پردازش بالا استفاده میشه که خیلی زود داغ میشن. برای این نوع تجهیزات هم باید فن استفاده بشه. البته بعضی از مدلهای رک به جای فن از دیوارههای توری شکل استفاده میشه تا تهویه انجام بشه.
- پاور ماژول: یکی دیگه از آپشنهای داخل رک اوت دور پاور ماژول هست. شاید بپرسید پاور ماژول در رک outdoor چیست؟ در واقع پاور ماژول یکی از تجهیزات پسیو شبکه اس که برای توزیع برق بین چندین دستگاه به کار میره. پاور ماژولها هم شکلهای ساده دارند که فقط ورودی برق داره و هم شکلهای پیشرفته که کنترلر توزیع برق داخلشون تعبیه شده.
- قفل رک: اما ببینیم سیستم ایمنی در رک outdoor چیست و چطور امنیت تجهیزات را تامین میکنه. در رکهای اوت از انواع مختلف قفلها استفاده میشه. از یک قفل مکانیکی ساده گرفته تا قفلهای دیجیتالی و اثر انگشتی. بسته به سطح امنیت تجهیزات شما باید قفل مناسب را انتخاب کنید.
- ECM: شاید بارها حفاظت ECM را شنیده باشید ولی ندونید منظور از حفاظت ECM در رک outdoor چیست؟ در واقع این معیار مقاومت بدنهی رک در برابر تشعشعات الکتریکی و مغناطیسی را مشخص میکنه.
برندهای سازنده رک بیرونی
برای اینکه بتونید مناسبترین رک را انتخاب کنید، باید بدونید بهترین برندهای موجود در بازار برای رک outdoor چیست. شرکتهای ایرانی و خارجی زیادی رکهای اوت دور را تولید میکنند. بعضی از برندهای خارجی مطرح در زمینهی تولید رک اوت دور در ایران هم موجودند. از طرف دیگه شرکتهای ایرانی هم رکهای اوت دور باکیفیتی تولید میکنند و میتونید این محصول را با قیمتی مناسبتر تهیه کنید. در ادامه سه برند سازندهی رک بیرونی که در بازار محبوبیت دارند را به شما معرفی میکنیم:
اچ پی آی: شرکت آمریکایی HPI یکی از تولیدکنندگان محصولات شبکه از جمله رک هست. این شرکت در زمینهی تولید انواع رک ایستاده، دیواری و اوت دور فعاله. از مشخصات رکهای این برند میشه به مقاومت بالای رکها اشاره کرد. متریال به کار رفته در رکهای اچ پی آی استحکام زیادی دارند و نسبت به فشار و ضربه مقاومند. از طرف دیگه کلیه محصولات این شرکت طبق استانداردهای بین المللی طراحی شده و میتونید با خیال راحت محصولاتش را در ایران هم استفاده کنید. از جمله امکانات و قطعات اضافهای که روی رکهای اچ پی آی تعبیه شده میشه به فن، پاور ماژول، سینی رک و پچ پنل اشاره کرد.
پایا سیستم: شرکت ایرانی پایا سیستم فعالیتش را از سال 1370 شروع کرد و امروزه یکی از بزرگترین شرکتهای حوزهی سخت افزار آیتی در ایرانه. این شرکت در زمینهی تولید انواع رکها فعالیت میکنه و محصولات باکیفیتی به بازار عرضه کرده. از ویژگیهای رکهای پایا سیستم داشتن امکانات مختلف مثل قفل سوئیچی ریتال، محفظهی فیلتر، فن، قابلیت نصب هوک و سکو، قابلیت جابجایی عمق رک و… اشاره کرد. رکهای اوت دور شرکت پایا سیستم در دو نوع با درجه حفاظتی IP55 و IP42-44 تولید میشن.
آماد سیستم: گروه تولیدی آماد از سال 1398 فعالیت خودش را به شکل تخصصی در زمینهی تولید رکهای شبکه شروع کرد. این شرکت در کمتر از دو سال تونست خودش را در بازار تجهیزات پسیو شبکه مطرح کنه. اما اینکه امتیاز آماد سیستم در زمینهی تولید رک outdoor چیست، میشه گفت نوآوری در طراحی و زیبایی محصولات تاثیر زیادی در محبوبیت محصولات این شرکت داشته. رکهای اوتدور به هواکش و فیلتر مجهزند و امکان حرکت کشویی آداپتورها در عمق را فراهم میکنند. از دیگر امکانات این رکها میشه به پاور ماژول و ورود از کف کابلها اشاره کرد.
بررسی ویژگی های رک داخلی
تا اینجا مفصل دربارهی این صحبت کردیم که رک outdoor چیست و چه کاربردی داره. اما ببینیم رکهای داخلی به چه رکهایی گفته میشه و چه خصوصیاتی دارند. منظور از رک داخلی، رکی هست که در فضای داخل ساختمان نصب میشه. بنابراین این نوع رک از دو جنبه با رک اوت دور تفاوت دارند. اول اینکه این رکها غالبا قابل جابجایی نیستند و فقط بعضی از مدلهای رک ایستاده به کمک چرخ زیر رک قابلیت جابجا شدن دارند. دومین تفاوت هم در جنس بدنهی رک هست. اگرچه این رکها هم از لحاظ مقاومت فیزیکی در برابر ضربه و فشار قابل قبولاند. ولی به اندازهی رکهای اوت دور فاکتورهای مقاومتی بالا ندارند.
گفتیم که رکهای داخلی به دو دستهی رک ایستاده و رک دیواری تقسیم میشن. رکهای ایستاده در ارتفاعهای 16، 21، 28، 36، 40 و 44 یونیت تولید میشه و عمقهایی برابر 60، 80 و 100 سانتیمتری دارند. رکهای دیواری هم در ارتفاعهای 5، 6، 7 و 9 یونیت طراحی میشن و عمقهایی 35، 45 و 60 سانتیمتری دارند. رکهای داخلی هم مانند رکهای اوتدور، به تجهیزاتی نظیر فن، فیلتر، سینی رک، پاور ماژول، پچ پنل و… مجهزند.
حرف آخر
در این مقاله به این موضوع پرداختیم که رک outdoor چیست و به بررسی رک بیرونی پرداختیم. در مورد این رکها باید به این نکته توجه داشته باشید که جنس بدنهی رکهای اوتدور با مواد مختلفی ساخته شده. رکهای اوتدور بسته به جنس بدنه، قابلیت مقاومت در برابر رطوبت، گرد و غبار، ارتعاشات، نویز و خوردگی شیمیایی را دارند. شما باید با در نظر گرفتن میزان حساسیت تجهیزات شبکه و همینطور شرایط محیطی موجود رک مناسب را پیدا کنید و بخرید.
یکی دیگه از مواردی که حتما باید موقع خرید رک در نظر بگیرید، سایز رک هست. شما باید حجم تجهیزاتی که قراره داخل رک نصب بشه را اندازه بگیرید و متناسب با اون تعداد یونیت را انتخاب کنید. ضمن اینکه برای افزایش تجهیزات در آینده هم پیشبینی درستی داشته باشید و ظرفیت بالاتری را بخرید. با بررسی ویژگیهایی که در این مقاله گفته شد، شما میدونید که نحوهی خرید درست رک outdoor چیست و چطور باید رک مناسب را پیدا کنید.
سوالات متداول
معمولا این رکها از دیوارههای دو جداره ساخته شدند. علت اصلی این دیوارههای دو جداره محافظت در برابر حرارت و افزایش طول عمر رک هست. ضمن اینکه این نوع دیواره دوام بیشتری هم خواهد داشت. سقف رکهای اوت دور هم به شکل شیبدار ساخته میشه تا در مواقع بارانی مانع نفوذ آب به رک بشه.
معمولا رکهای اوت دور با قیمتهای مختلفی در بازار دیده میشه. این رکها بسته به تعداد یونیت و جنس بدنه تفاوت قیمت دارند. معمولا رکهای برندهای خارجی از ایرانی گرانترند. اما شما میتونید رکهای ایرانی با کیفیت هم در بازار پیدا کنید.