راهنمای خرید

راهنمای خرید پچ کورد

در این راهنمای خرید پچ کورد ما به شما میگیم چطور یک پچ کورد خوب بخرید. هنگامی‌که قصد خرید بهترین کابل اترنت را دارید، متوجه میشید که این کار خیلی هم راحت نیست. شاید قبلا خیلی ساده می‌تونستید یک کابل مناسب بخرید؛ ولی امروزه تنوع محصولات بازار و مدل‌های مختلف پچ کورد انتخاب را سخت‌ کرده. میشه گفت پیدا کردن یک کابل یا پچ کورد شبکه‌ی مناسب با نیاز شما کار پیچیده‌ای هست و شما باید قبل از هر چیز تمام فاکتورهای موثر در خرید کابل و پچ کورد را بشناسید. در این راهنمای خرید پچ کورد قصد داریم به شما بگیم که دقیقا چه نکاتی موقع خرید کابل اترنت اهمیت دارند و باید به چه چیزهایی توجه کنید.

مشخصات پچ کورد

پچ کورد یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین انواع تجهیزات پسیو شبکه هست که شما برای شبکه‌های خانگی و سازمانی بهش نیاز دارید. پچ کوردها کابل‌هایی هستند که در دو انتهاشون سوکت یا همون کانکتور شبکه متصل شده و نیازی به سوکت‌زنی ندارند. خرید یک پچ کورد مناسب به شما در داشتن اتصالات بهتر کمک می‌کنه. اهمیت یک اتصال سالم و باکیفیت بر کسی پوشیده نیست. چون حیات شبکه‌ی شما به همین اتصالات وابسته‌اس.

شما باید موقع خرید پچ کورد به مواردی مثل نوع کابل، کیفیت، عملکرد، قیمت و هر چیز دیگه‌ای که روی کارکردش تاثیر داره، توجه کنید. البته قرار نیست شما بهترین پچ کورد بازار را بخرید. چون خرید یک پچ کورد با سرعت مثلا 10 گیگابایت در ثانیه برای شبکه‌ای که حداکثر سرعت 1 گیگابایت در ثانیه را پشتیبانی می‌کنه، عملا اتلاف هزینه‌اس. اما با در نظر گرفتن سخت افزاری که در اختیار دارید، ظرفیت شبکه‌تون و همینطور سرعت و کیفیتی که انتظار دارید، باید بتونید بهترین گزینه را انتخاب کنید تا از نهایت پتانسیل شبکه بهره ببرید. اما بریم سراغ راهنمای خرید پچ کورد شبکه.

پچ-کورد-شبکه

راهنمای خرید پچ کورد شبکه

به طور کلی تمام مواردی که در این راهنمای خرید پچ کورد بهشون اشاره می‌کنیم، چیزهایی هستند که باید موقع خرید هر نوع کابلی در نظر داشته باشید. چون ماهیت یک پچ کورد با کابل اترنت شبکه دقیقا یکی هست. دسته‌بندی انواع پچ کوردها با کابل‌های شبکه مشابه هم هستند. پچ کوردها هم مثل هر کابل اترنت دیگه‌ای نسل به نسل پیشرفت کردند و مولفه‌های عملیاتی‌شون بهتر و بهتر شد. در واقع پچ کوردها هر نسل که جلوتر میرن، جزییات عملکردی بهتری پیدا می‌کنند. رایج‌ترین نسل‌های این پچ کوردها عبارتند از:

  • Cat3: اولین نسل از کابل‌های شبکه‌ی امروزی، همین کابل‌های cat3 بودند. منظور از کابل‌های شبکه‌ی امروزی کابل‌هایی هست که نوع سیم داخلشون زوج بهم تابیده‌اس. زوج سیم بهم تابیده باعث میشه که کابل سرعت بهتری ارائه بده و جلوی نویز و اختلال گرفته بشه. این نوع کابل در دهه‌ی 1990 برای تلفن‌های دو طرفه به کار می‌رفتن و بعد کم کم جاشون را به کابل‌های نسل بعد دادند. سرعت انتقال داده در نسل سوم کابل‌ها 16 مگابیت ثانیه و فرکانس 16 مگاهرتز هست. در این نوع کابل ما 2 یا 3 یا 4 جفت سیم بهم تابیده داریم. کاربرد کابل‌های Cat3 امروزه برای سیستم‌های هشدار هست.
  • Cat5: کابل‌های دسته‌ی پنجم به بعد را کابل‌های اترنت فست یا اترنت سریع میگن و همشون 4 جفت سیم بهم تابیده دارند. دسته‌ی پنجم کابل‌های اترنت سرعت 100 مگابایت و پهنای باند 100 مگاهرتز دارند. این نوع کابل دیگه کاربرد چندانی نداره و میشه گفت جاشون را به کابل‌های Cat5e دادند.
  • Cat5e: کابل‌های شبکه از Cat5e به بعد تونستند سرعت‌های گیگابایتی ارائه بدند. این دسته از کابل‌ها سرعت انتقال یک گیگابایت دارند و پهنای باندشون مشابه Cat5 به 100 مگاهرتز می‌رسه. این دسته هم به خاطر سرعت بالا و هم قیمت مناسب‌شون خیلی محبوب شدند. به همین دلیله که برای ساختمون‌های مسکونی و تاسیسات کوچک از این نوع کابل استفاده میشه.
  • Cat6: نسل ششم کابل‌های اترنت سرعتشون به نهایت 10 گیگابایت ثانیه هست و تا فرکانس 250 مگاهرتز را هم پشتیبانی می‌کنند. کابل‌های Cat5e و Cat6 رایج‌ترین کابل‌های شبکه برای کاربردهای معمولی است. یک کابل یا پچ کورد Cat6 داخلش هسته‌ی پلاستیکی برای جلوگیری از همشنوایی داره. علاوه بر اون روکش پلاستیکی این نوع کابل هم مقاومتش نسبت به نوع‌های قبلی بیشتره.
  • Cat6a: در کابل‌های Cat6a شما همون سرعت مشابه کابل‌های Cat6 یعنی 10 گیگابایت ثانیه را می‌بینید؛ ولی پهنای باند به 500 مگاهرتز می‌رسه. مزیت دیگه‌ی Cat6a اینه که جلوی اختلال و همشنوایی را می‌گیره و برای مسافت‌های طولانی‌تر می‌تونید از اون استفاده کنید. شبکه‌هایی که تجهیزاتشون امروزی‌تر و به‌روزتره، معمولا از این دسته کابل‌ها استفاده می‌کنند.
  • Cat7: کابل‌های نسل هفتم سرعتشون به اندازه‌ی همون کابل‌های نسل 6 هست؛ ولی پهنای باند 600 مگاهرتز دارند. این نوع کابل با یک روکش پلاستیکی اضافه اطراف هر زوج سیم پوشیده شده که حفاظت بیشتری برای تضعیف و نویز ایجاد می‌کنه. این روکش‌ها باعث شدند که انعطاف کابل Cat7 کمتر بشه. به خاطر ویژگی‌های خوب این نوع کابل و سرعت بالا از این نوع برای مراکز داده و شبکه‌های گسترده استفاده میشه.
  • Cat8: کابل‌های نسل هشتم آخرین نسل از پچ کوردها و کابل‌هاست که در این راهنمای خرید پچ کورد باهاش آشنا میشید. این نوع کابل شما را به سرعت باورنکردنی 40 گیگابایت ثانیه می‌رسونند. پهنای باند این نوع کابل به 2 گیگاهرتز می‌رسه و این میزان فرکانس باعث جلوگیری از تداخل و تضعیف در روند انتقال داده میشه. طبیعتا چنین کابل و پچ کوردی با این ویژگی‌ها قیمت بالاتری نسبت به نسل‌های قبل داره. البته برای تجهیزات معمولی و شبکه‌های نه چندان بزرگ و شلوغ، استفاده از این نوع کابل به نوعی اتلاف هزینه‌اس. کابل‌های Cat8 را باید برای شبکه‌های پرتردد و شلوغ استفاده کرد تا کیفیت خدمات کم نشه.

کابل‌های شبکه از نسل ششم به بعد به تکنولوژی POE مجهز شدند. این قابلیت به کابل امکان میده که به صورت همزمان هم داده و هم برق را منتقل کنه؛ بدون اینکه اختلال یا نویزی اتفاق بیفته.
راهنمای-خرید-پچ-کورد

فواصل درون شبکه

یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی که در این راهنمای خرید پچ کورد قصد داریم بهش اشاره کنیم، فاصله هست. قبل از اینکه برای خرید پچ کورد اقدام کنید، باید ببینید که چه متراژ پچ کوردی نیاز دارید. پچ کوردها اندازه‌های خاصی دارند و با متراژهای مشخصی تولید میشن. بنابراین دونستن متراژ موردنیاز قبل از خرید خیلی مهمه. معمولا رایج‌ترین متراژهای پچ کورد موجود در بازار نیم متر، 1، 2، 3، 5، 10، 15، 20، 30 و 40 متر هستند. اما برندهایی مثل پچ کورد نگزنس محصولاتی با طول کمتر از یک متر مثلا 30 سانتی‌متری هم تولید می‌کنه. همچنین پچ‌ کوردهایی با طول بیشتر از 40 متر هم در بازار پیدا میشه که می‌تونید برای مسافت‌های طولانی استفاده کنید.

نکته‌ای که قصد داریم در این راهنمای خرید پچ کورد دربارش صحبت کنیم و خیلی مهمه اینه که نوع پچ کورد روی مسافت اون تاثیر داره. منظور از این حرف این هست که کابل‌ها بر اساس دسته‌بندی‌هایی که در قسمت قبلی بهش اشاره کردیم، می‌تونن تا مسافت‌های مشخصی حداکثر سرعت و کیفیت را ارائه بدن. به طور کلی بر اساس نوع کابل شما می‌تونید حداکثر مسافت‌های زیر را برای پچ کورد یا هر کابل شبکه‌ی دیگه‌ای داشته باشید.

  • Cat5: تا فاصله‌ی حداکثر 100 متر
  • Cat5e: تا فاصله‌ی حداکثر 100 متر
  • Cat6: تا فاصله‌ی حداکثر 37 تا 55 متر
  • Cat6a: تا فاصله‌ی حداکثر 100 متر
  • Cat7: برای سرعت 100 گیگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ی حداکثر 15 متر و سرعت 40 گیگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ی حداکثر 50 متر و سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ی 100 متر
  • Cat8: تا فاصله‌ی حداکثر 30 متر
پچ-کورد

پهنای باند مورد نیاز شبکه

دومین مبحثی که می‌خوایم در این بخش از راهنمای خرید پچ کورد دربارش حرف بزنیم، پهنای باند هست. شاید شما هم تفاوت پهنای باند با سرعت را متوجه نشده باشید. باید بگیم که این دو فاکتور کاملا با هم فرق دارند. پهنای باند به تعداد بیت‌هایی گفته میشه که در واحد ثانیه می‌تونن همزمان در یک شبکه منتقل باند. ولی سرعت به زمان انتقال این بیت‌ها اشاره داره.

به عنوان مثال اگه باند انتقال داده را یک پیست ماشین‌سواری تصور کنید. پهنای باند به تعداد ماشین‌هایی که همزمان با هم وارد مسابقه میشن اشاره داره. ولی سرعت دقیقا همون مفهوم سرعت ماشین‌ها را تعریف می‌کنه. هر چی شما پهنای باند بیشتری داشته باشید، ماشین‌های بیشتری در مسابقه شرکت می‌کنند. ولی هر چی سرعت بیشتر باشه، ماشین‌ها زودتر به مقصد می‌رسند. حالا در این مثال ماشین‌ها دقیقا همون بسته‌های داده‌ی ما هستند که برای رسیدن به مقصد دارند تلاش می‌کنند.

فاکتور پهنای باند برای پچ کورد دقیقا به نوع پچ کورد بستگی داره. در قسمت قبلی به پهنای باند انواع کابل اشاره کردیم، حالا خیلی خلاصه دوباره پهنای باند انواع کابل شبکه را با هم مقایسه می‌کنیم:

  • Cat5: حداکثر پهنای باند 100 مگاهرتز
  • Cat5e: حداکثر پهنای باند 100 مگاهرتز
  • Cat6: حداکثر پهنای باند حداقل 250 مگاهرتز
  • Cat6a: حداکثر پهنای باند 500 مگاهرتز
  • Cat7: حداکثر پهنای باند 600 مگاهرتز
  • Cat8: حداکثر پهنای باند 2 گیگاهرتز

نوع روکش پچ کورد

گفتیم که پچ کوردها دقیقا خصوصیاتی مشابه هر نوع کابل لن دیگه‌ای دارند. به طور کلی کابل‌های شبکه از نظر روکش به دو دسته‌ی کلی شیلددار و بدون شیلد تقسیم میشن که در این راهنمای خرید پچ کورد به شما معرفی می‌کنیم. کابل‌های شیلددار که بهشون STP هم گفته میشه یک لایه شیلد محافظ در اطراف جفت سیم‌ها دارند. شیلدها در پچ کورد و کابل شبکه از بروز تداخل و نویز جلوگیری می‌کنند و یک لایه حفاظتی برای آسیب‌های فیزیکی برای سیم‌ها ایجاد می‌کنند. این شیلدها از دو نوع شیلد فویلی یا بافته ساخته شده که نوع فویلی را به اختصار با F و نوع بافته یا برید را با S نشون میدن. نوع بافته حفاظت بهتری دارند و قیمتشون هم نسبت به نوع فویلی بیشتره.

کابل‌ها از نسل ششم به بعد از نوع شیلددار یا STP هستند و نسل هفتم و هشتم شیلدهاشون حفاظت خیلی خوبی دارند.

یک مسئله‌ی دیگه درباره‌ی نوع روکش کابل‌ها، متریال روکش خارجی کابل هست. معمولا کابل‌ها را از جنس PVC یا LSZH می‌سازند. هر دو نوع ماده از سطح حفاظت فیزیکی و شیمیایی خوبی برخوردارند و می‌تونند از کابل در برابر عواملی مثل دما، رطوبت، آفتاب، خوردگی و جوندگان محافظت کنند. تنها تفاوتی که این دو نوع متریال با هم دارند این هست که برخلاف PVC، متریال LSZH در موقع سوختن و آتش‌سوزی گاز سمی تولید نمی‌کنه. این قابلیت برای جاهایی که خطر احتراق وجود داره، خیلی مهمه.

انواع-پچ-کورد-شبکه

برند پچ کورد

در این قسمت از راهنمای خرید پچ کورد می‌خوایم شما را با چنتا از بهترین و باکیفیت‌ترین برندهای پچ کورد آشنا کنیم. شرکت‌های ایرانی و خارجی زیادی پچ کورد تولید می‌کنند؛ بنابراین انتخاب پچ کورد مناسب ممکنه کمی گیج کننده باشه. از معروف‌ترین برندهای سازنده‌ی پچ کورد، میشه به برندهای زیر اشاره کرد:

  • پچ کورد لگراند: یکی از معروف‌ترین برندهای جهانی پچ کورد، لگراند هست. این برند فرانسوی پچ‌ کوردهای باکیفیت در متراژهای 1، 2، 3، 5، 10، 15 و 20 متر تولید می‌کنه. برای ساخت پچ کوردهای لگراند از بهترین متریال موجود در بازار استفاده شده و از نظر استحکام و دوام، بی‌نظیرند. شما می‌تونید با خیال راحت پچ کوردهای این برند را بخرید و از عملکرد دقیق و درست شبکه‌تون اطمینان داشته باشید.
  • پچ کورد نگزنس: یکی دیگه از برندهای فرانسوی پچ کورد که محصولاتش در دنیا طرفدارای زیادی داره، نگزنس هست. این برند محصولاتش را در دو نوع شیلددار و بدون شیلد به بازار عرضه کرده و در تولید اونا از متریال قوی و مقاوم استفاده شده. پچ کوردهای نگزنس با متراژهایی از 30 سانتی‌متر تا 10 متر تولید میشن و برای فواصل کوتاه مناسبند. پچ کوردهای نگزنس معمولا با رنگ نارنجی در بازار پیدا میشن.
  • پچ کورد بلدن: یکی دیگه از برندهای پرطرفدار پچ کورد بلدن هست که در آمریکا تولید میشن. این نوع پچ کورد هم از PVC ساخته میشن و دوام و استحکام زیادی دارند. متراژ پچ کوردهای بلدن از 30 سانتی‌متر تا 50 متر تولید میشه. پس برای فواصل طولانی می‌تونید این برند را انتخاب کنید.
خرید-پچ-کورد

انتخاب پچ کورد مناسب

در این راهنمای خرید پچ کورد به بررسی مهم‌ترین فاکتورهای یک پچ کورد خوب پرداختیم. همچنین گفتیم که هر پچ کوردی چه ویژگی‌هایی داره. به طور کلی موقع خرید پچ کورد شما باید به موارد زیر توجه کنید:

  • نوع کابل
  • سرعت
  • پهنای باند
  • نوع روکش
  • میزان مقاومت
  • انعطاف‌پذیری
  • برند سازنده
  • قیمت

حرف آخر

با در نظر گرفتن تمامی مواردی که در مقاله راهنمای خرید پچ کورد بهشون اشاره کردیم، شما می‌تونید درباره‌ی یک پچ کورد مناسب تصمیم بگیرید. اما درباره‌ی قیمت پچ کورد شما باید بعد از پیدا کردن گزینه‌ی مناسب قیمت‌ها را با هم مقایسه کنید و بهترین مورد را انتخاب کنید. این نکته را هم در نظر بگیرید که پچ کورد و کابل‌ شاهراه‌های ارتباطی در شبکه‌ی شما را تشکیل میدن. بنابراین موقع خرید باید کیفیت این محصول را در اولویت قرار بدید.

سوالات متداول

آیا از هر نوع کابل میشه برای فواصل کمتر یا بیشتر از فاصله‌ی استاندارد مشخص شده، استفاده کرد؟

بله شما هیچ محدودیتی برای مسافت هر نوع کابل ندارید. این مسافت مشخص شده برای هر نسل از کابل‌ها، برای بهترین کیفیت انتقال داده در نظر گرفته شده. یعنی در فواصلی بیشتر از چیزی که مشخص شده کابل نتونه در حد انتظار سرعت ارائه بده و جلوی نویز و تداخل را بگیره.

نوع هادی کابل هم می‌تونه روی کیفیت پچ کورد تاثیر بزاره؟

بله هادی یا مغزی کابل‌های شبکه در دو نوع رشته‌ای یا جامد در بازار موجوده. نوع هادی جامد دوام بهتری دارند و افت سیگنال کمتری براشون اتفاق میفته. اما از نظر قابلیت جابجایی و انعطاف‌پذیری کابل‌های رشته‌ای بهترند.

نوشته های مشابه

0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x