معرفی و بررسی

تفاوت پچ کورد و کابل شبکه

کاربرد پچ کورد و کابل شبکه دقیقا مثل هم می‌مونه و تفاوت بین اون‌ها در نوع آماده شدن‌ اون‌هاست. باتوجه به پایین‌تر بودن قیمت کابل شبکه، خیلی از کاربرها ترجیح میدن خودشون اقدام به سوکت زدن کابل کنن. عده‌ای هم هستن که برای راحتی کار، پچ کورد را انتخاب می‌کنن. در این مقاله تلاش می‌کنیم تفاوت پچ کورد و کابل شبکه را توضیح بدیم. برای درک تفاوت این دو محصول، لازمه شناختی نسبی از هردوی این تجهیزات داشته باشید.

کابل شبکه چیست؟

کابل شبکه چیست

کابل شبکه به‌عنوان مهم‌ترین تجهیزات پسیو شبکه، وظیفه‌ی انتقال دیتا را بر عهده داره و اصولا شبکه‌های سیمی بدون این وسیله، وجود خارجی ندارن. زوج سیم به هم تابیده (Twisted Pair) رایج‌ترین و معروف‌ترین نوع کابل شبکه است که نصب آسون و در نتیجه هزینه‌ی پایینی داره. البته کابل شبکه‌ی زوج به هم تابیده ایرادهای خاص خودش را هم داره؛ مثلا اینکه میزان اتلاف انرژی در این نوع کابل خیلی بیشتر از فیبر نوری و کابل کواکسیال هست. برای همین از کابل زوج به هم تابیده برای فواصل بالای 100 متر استفاده نمیشه.

پچ کورد چیست؟

پچ کورد چیست

پچ کورد ( Patch Cord ) یا پچ کیبل ( Patch Cable ) در واقع همون کابل شبکه است که به اندازه‌های مشخصی تقسیم شده و در دو سر اون کانکتور یا سوکت دیده میشه. پچ کورد توسط کارخانه‌ها و به‌منظور بالا بردن سرعت کابل کشی تولید میشه. این وسیله دقیقا مثل کابل شبکه انواع مختلفی مثل پچ کورد الکترونیکی (مسی)، فیبر نوری و کواکسیال داره. شکل‌های گوناگون دسته‌بندی و طبقه‌بندی پچ کورد، از تقسیم‌بندی‌های رایج کابل شبکه پیروی می‌کنه.

تفاوت پچ کورد و کابل شبکه

تفاوت پچ کورد و کابل شبکه

با اینکه پچ کورد اصولا ترکیبی از کابل شبکه و سوکت یا کانکتور هست، اما از بعضی جنبه‌ها تفاوت‌هایی با کابل داره که در ادامه اون‌ها را با هم مرور می‌کنیم. برای درک بهتر تفاوت کابل و پچ کورد شبکه، اختلاف‌های بین این دو محصول را به سه بخش تقسیم کردیم.

تفاوت عملیاتی یا اجرایی

معمولا برای ایجاد شبکه و برقراری ارتباط بین تجهیزات مختلف، ابتدا مسیر کابل‌کشی را مشخص می‌کنن. سپس فاصله‌ی بین دستگاه‌ها را اندازه می‌گیرن. بعد کابل‌ها را به اندازه‌ی لازم می‌بُرن و با سوکت زدن اون‌ها، تجهیزات را به هم متصل می‌کنن. اما از اونجایی‌ که این کار زمان‌بره و به نیروی ماهر نیاز داره، خیلی‌ها ترجیح میدن از پچ کورد استفاده کنن. تفاوت اجرای کابل‌کشی با استفاده از پچ کورد به این صورته که شما کافیه فاصله‌ی بین تجهیزات را اندازه‌گیری و با توجه به این فاصله، پچ کورد با متراژ مناسب تهیه کنید. بهره‌گیری از این روش، سرعت کار را بسیار بالا میبره و به مهارت سوکت زدن کابل شبکه هم نیازی نداره.
میشه اینجوری هم گفت که قیمت کابل شبکه به دلیل متراژ بالا نسبت به پچ کوردهایی که در متراژهای مختلف تولید میشن کمتره.

مقایسه کابل شبکه و پچ کورد از نظر کیفیت کابل کشی

مقایسه کابل شبکه و پچ کورد

وقتی شما خودتون اقدام به سوکت زنی کابل شبکه می‌کنید، هرچقدر هم در کارتون حرفه‌ای باشید، احتمال بروز خطا و اشتباه پانچ کردن سیم‌ها وجود داره. یک جابه‌جایی ساده بین زوج سیم‌ها یا زیادی لخت کردن اون‌ها میتونه شبکه‌ی شما را دچار اختلال و انتقال داده‌ها را با مشکل مواجه کنه. تفاوت بین پچ کورد و کابل شبکه اینه که پچ کوردها، کابل‌هایی هستن که توسط کارخانه سوکت زده میشن و در همون‌جا مراحل مختلف تست را پشت سر میذارن. به همین دلیل، کیفیت تضمین‌شده‌ای را در اختیار شما قرار میدن تا انتقال اطلاعات به بهترین شکل ممکن انجام بشه. حتی افرادی که توانایی سوکت زدن کابل شبکه را دارن، برای فواصل کوتاه ترجیح میدن به‌جای کابل شبکه از پچ کورد استفاده کنن؛ چراکه در این حالت، احتمال شکل‌گیری نویز و آسیب دیدن دیتا پایین میاد.

تفاوت پچ کورد و کابل شبکه از نظر ظاهری

تفاوت پچ کورد با کابل شبکه به مرحله‌ی کابل کشی ختم نمیشه. شبکه‌ای که در اون از پچ کورد استفاده میشه، ظاهر شیک‌تری داره و زیباتر به‌نظر می‌رسه. در مقابل، شبکه‌ای که در اون حتی برای فواصل خیلی کوتاه هم از کابل‌‌هایی استفاده میشه که به‌صورت دستی سوکت خوردن، کمی نامنظم به‌نظر میرسه. تفاوت کابل شبکه و پچ کورد در رنگ‌بندی این دو محصول هم خودش را نشون میده. پچ کورد تنوع رنگی بالایی داره. با استفاده از این رنگ‌ها می‌تونید ظاهر زیباتری به شبکه بدید. به علاوه، موقع بررسی اون، می‌تویند تجهیزات متصل به هم را راحت‌تر پیدا کنید. با این اوصاف میشه بگیم که مثلا پچ کورد Cat6 و همین‌طور کابل Cat6 از نظر ساختاری باهم تفاوت ندارن و تنها تفاوت اون‌ها در متراژ، رنگ و داشتن سوکته.

انواع پچ کورد

پچ کورد فیبر نوری

همون‌طور که پیش از این گفتیم، پچ کوردها را هم بر اساس نوع کابل و هم بر اساس نوع سوکت یا کانکتور به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌کنن؛ اما دسته‌بندی پرکاربرد پچ کورد براساس پهنای باند و نرخ انتقال داده شکل گرفته. در این طبقه‌بندی مثل دسته‌بندی کابل‌های شبکه، پچ کوردها در Category یا Catهای مختلفی قرار می‌گیرن. یعنی همون‌طور که کابل شبکه Cat5e داریم، پچ کورد Cat5e هم داریم.

از نظر متریال، پچ کوردها را میشه به دو دسته‌ی کلی الکترونیکی و فیبر نوری تقسیم کرد. از تکنولوژی فیبر نوری به‌خاطر سرعت بسیار بالایی که داره، برای مسافت‌های طولانی استفاده می‌کنن. خود پچ کورد فیبر نوری براساس نوع سوکت به چند دسته‌ی مختلف مثل سینگل مود و مالتی مود تقسیم میشه. هرکدوم از این پچ کوردها کیفیت خاص خودشون رو دارن.

تقسیم‌بندی دیگه‌ی پچ کورد، لایه‌های حفاظتی اون را مورد توجه قرار میده. بر این اساس، پچ کوردها به دو دسته‌ی شیلددار (SFTP) و بدون شیلد (UTP) دسته‌بندی میشن. نوع شیلددار در برابر نویز و تداخل الکترومغناطیسی مقاوم‌تره.

کابل شبکه Cat6 و پچ کورد Cat6 اساسا محصولاتی مشابه به حساب میان. به ‌هر صورت، استفاده از پچ کوردهای Cat1 تا Cat4 دیگه منسوخ شده و شما باید تجهیزات جدیدتری رو انتخاب کنید.

حرف آخر

در این مقاله تلاش کردیم تفاوت پچ کورد و کابل شبکه را بررسی کنیم و برای رسیدن به این هدف، تعریفی کوتاه از کابل شبکه و پچ کورد ارائه کردیم. اکثر کاربرهای حرفه‌ای که مهارت سوکت زدن کابل شبکه را دارن، تمایل زیادی به خرید پچ کورد نشون نمیدن. با این حال با مقایسه‌ی کابل شبکه و پچ کورد میشه به این نتیجه رسید که استفاده از پچ کورد، حداقل در فاصله‌های کوتاه بین تجهیزات شبکه، کاری منطقی به حساب میاد و کیفیت شبکه رو تضمین می‌کنه.

سوالات متداول:

پچ کورد چیست؟

کابل شبکه ای که دو سر اون به کانکتور یا سوکت متصل شده.

در چه مواقعی لازمه از پچ کورد استفاده کنیم؟

در شرایطی که سرعت انجام کار برامون خیلی مهمه و تعداد کابل های شبکه که باید سوکت زنی بشن، خیلی زیاده.

آیا پچ کورد هم مثل کابل شبکه، نوع فیبر نوری داره؟

بله. انواعی از پچ کوردهای فیبر نوری در بازار موجوده که شکل سوکت اون‌ها با هم متفاوته.

نوشته های مشابه

0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x