انواع ابزارآلات شبکه در کجا بیشتر کاربرد دارند؟
انواع ابزارآلات شبکه بخش جدایی ناپذیر ساخت و راهاندازی یک شبکهاس. درسته که راهاندازی و مدیریت شبکه کار راحتیه؛ ولی با کمک انواع ابزار شبکه، خرابیهای شبکه به حداقل میرسه. این مقاله به شما تمامی اطلاعات موردنیاز دربارهی تهیهی تمامی انواع ابزارآلات شبکه را میده. ابزارهایی که برای یک شبکه نیاز دارید، هم سخت افزاری هست، هم نرم افزاری.
در این مقاله ما قصد نداریم دربارهی ابزارهای نرم افزاری حرف بزنیم و صرفا تجهیزاتی را معرفی میکنیم که برای ایجاد یک شبکه نیاز هست. اینگونه ابزارها برای حفظ شبکه و کارایی مناسب اون لازمند. وقتی که یک شبکه را با تجهیزات مناسب راهاندازی کنید، دیگه درگیر هزینههای اضافه و خرابیهای پیچیده نمیشید. بریم ببینیم انواع ابزارآلات شبکه چیا هستند.
بررسی انواع ابزارآلات شبکه
گفتیم که انواع ابزارآلات شبکه برای راهاندازی و همینطور عیبیابی شبکه استفاده میشن. کار با این ابزارها به شما کمک میکنه تا مراحل ساخت شبکه را قدم به قدم طبق استانداردهای شبکه انجام بدید. بنابراین چنین شبکهای کمتر دچار آسیب و خرابی میشه. به طور کلی ابزارآلات شبکه به دو دسته تقسیم میشن:
- نرم افزاری: برنامههای نرم افزاری که برای تجزیه و تحلیل و پیکربندی جنبههای مختلف شبکه طراحی شدند. این برنامهها معمولا روی یک قسمت از اتصال شبکه با یک نوع دستگاه خاص تمرکز دارند. در واقع این نرم افزارها برای مدیریت تجهیزات اکتیو شبکه کاربرد دارند. با کمک این نرم افزارها شما میتونید اتصالات بین دستگاهها، از دست رفتن بستهها، تاخیر اتصالات و بسیاری از مشکلات دیگه را بررسی و عیبیابی کنید. از مهمترین برنامههای نرم افزاری شبکه میشه به SolarWinds Engineer’s Toolset، Ping، Tracert و ARP اشاره کرد.
- سخت افزاری: به تجهیزاتی گفته میشه که به صورت دستی باید برای مدیریت و حفظ شبکه استفاده کنید. درسته که ابزارهای نرم افزاری کارهای مدیریتی شبکه را به راحتی و با دقت زیاد انجام میدن. ولی در نهایت چیزی که یک شبکه را سرپا نگه میداره، همین انواع ابزارآلات شبکه سخت افزاری هستند. علتش اینه که ابزارهای سخت افزاری برای شبکه کردن و مدیریت تجهیزات پسیو شبکه به کار میرن. میشه گفت راه انداختن و کار کردن با یک شبکه بدون این تجهیزات تقریبا غیرممکنه.
انواع ابزارآلات شبکه
طیف گستردهای از انواع ابزارآلات شبکه برای کمک به متخصصین شبکه طراحی شدند. به عنوان مثال در تجهیزات پسیو معمولا از چندین نوع پیچ استفاده شده. بنابراین یک متخصص شبکه به چندین نوع پیچ گوشتی نیاز داره تا بتونه هر پیچی را باز کنه. در مورد سایر تجهیزات هم چنین مشکلاتی وجود داره. اما اغلب متخصصان شبکه مایل نیستند که تمامی لوازم را بخرند. چون این کار علاوه بر هزینههای زیادی که به دنبال داره، حمل تجهیزات را سخت میکنه. پیشنهاد ما به شما اینه که یکسری لوازم مهم و ضروری را تهیه کنید و مابقی وسایل را در صورت نیاز بخرید. در ادامه ما مهمترین انواع ابزارآلات شبکه را به شما معرفی میکنیم.
آچار سوکت زن
آچار سوکت زن یکی از مهمترین تجهیزات شبکه است که برای ایجاد اتصالات به کار میره. از آچار سوکت زن برای اتصال کانکتورهای سوکت شبکه به کابلها استفاده میشه. با کمک این وسیله شما میتونید انواع سوکتهای RJ-45 و RJ-11 را به کابل متصل کنید. در برخی از مدلهای این آچارها، در کنارهی دسته شیارهایی برای لخت کردن سیم هم وجود داره. با این شیارها میشه روکش کابلهای تلفن یا کابلهایی مثل cat5 را جدا کرد. موقع کار با این دستگاه ابتدا سیمها در داخل کانکتور قرار میگیرن.
بعد از اینکه رشتههای کابل در مکان درستی قرار گرفته با دستههای آچار سوکت زن فشرده میشن و در داخل سوکت متصل میشن. نصب درست این کابلها نیازمند تخصص و دقت هست و اگه به درستی بتونید این اتصالات را ایجاد کنید، سیمها شل نمیشن. برخی از مدلهای آچار سوکت زن فقط برای سوکتهای RJ-45 یا RJ-11 به کار میرن. ولی مدلهای همه کاره این آچارها هم در بازار هست که هر دو نوع سوکت تلفن و شبکه را پشتیبانی میکنه.
استریپر
یکی دیگه از کاربردیترین انواع ابزارآلات شبکه، استریپر هست. این وسیله به شما کمک میکنه تا از زحمت لخت کردن کابلهای شبکه، کواکسیال یا کابل تلفن راحت بشید. استریپرها وسایل ارزانقیمتی هستند و کار با اونا هم خیلی سادس. شما میتونید این وسیله را برای انواع کابل با ضخامتهای مختلف به کار ببرید. کافیه دهانهی وسیله را برای ضخامت کابل مدنظرتون تنظیم کنید و بعد بدون کوچکترین آسیبی به سیمهای مسی داخل کابل، ژاکت کابل را جدا کنید.
آچار پانچ
آچار پانچ یا قیچی کروز یکی دیگه از انواع ابزارآلات شبکه هست که استفادهی زیادی برای تکنیسینهای شبکه داره. این وسیله را برای پانچ کردن کابل به سوکت یا کیستون شبکه استفاده میکنن. در واقع هدف از استفاده از آچار پانچ، وارد کردن سیمهای یک کابل به دستگاههای مختلف مثل پچ پنل، کیستون، پانچ بلوک و… هست. آچار پانچ از یک تیغه و یک فنر تشکیل شده که با کمک دستهی بیرونی زوج سیمها را در بلوکهای پانچ متصل میکنن. اگرچه یک مهندس شبکه میتونه کار لخت کردن زوج سیمها و قرار دادنشون در داخل پانچها را دستی هم انجام بده؛ اما، این کار با استفاده از آچار پانچ سرعت بیشتری داره و دقیقتر انجام میشه. یکی دیگه از کاربردهای آچار پانچ جدا کردن سیمهای اضافس. آچار پانچها انواع مختلفی دارند از جمله آچار پانچ 66، 110، کرون یا بیکس. از بین نوعهای مختلف این وسیله مدلهای 66 و 110 محبوبیت بیشتری دارن.
تستر کابل
یکی از مشکلات شبکههای کابلی نسبت به شبکههای بیسیم اینه که وقتی قطعی در شبکه اتفاق میفته، عیبیابی اون کار مشکلیه. اینجاست که یک تستر کابل میتونه مشکل شما را حل کنه. تستر کابل وسیلهی کاربردیه که به شما امکان میده اتصالات کابلها را بررسی کنید تا بفهمید سیگنالها به اندازهی کافی قوی هستند که به شبکه برسند یا نه. این وسیله به شما کمک میکنه که ضمن عیبیابی، وجود اتصالات درست را هم بررسی کنید.
به طور کلی یک تستر کابل شامل دو بخشه؛ تستر و ریموت. اغلب تسترها از دو یا سه کانکتور استفاده میکنند. به طور معمول تسترها شامل یک کانکتور اترنت شبکه RJ-45، کانکتور تلفن RJ-11 و یک کانکتور کواکسیال BNC هستند. ریموت هم کانکتورهایی برای اترنت و تلفن داره. کار با تستر کابل شبکه خیلی سادهاس. کافیه یک سر کابل را به تستر متصل کنید و سر دیگه را به ریموت. به محض اجرای تستر شما میتونید بفهمید که آیا مشکل شبکه در این قسمت بوده یا نه. اگر کابل مشکل نداشته باشه، باید مابقی کابلها را هم به همین شکل امتحان کنید.
لیبل کابل
لیبل کابل شبکه یکی از انواع ابزارآلات شبکه غیرضروری هست که استفاده از اون میتونه مدیریت کابلها را برای شما خیلی راحت کنه. شما میتونید با استفاده از لیبل کابل خصوصا در شبکههای حجیم، کابلهای شبکه را خیلی راحت از همدیگه تفکیک کنید. لیبلهای کابل رنگهای مختلفی دارند و این تنوع رنگ میتونه کار مدیریت کابلها را سادهتر کنه. در جاهایی مثل اتاق سرور و دیتاسنترها که تعداد زیادی کابل در کنار هم قرار دارند، استفاده از این لیبلها ضروریه. چون کار با اونا میتونه در وقت و انرژی شما صرفهجویی کنه. از طرف دیگه کابلهای بلندی که از اتاقی به اتاق دیگه کشیده میشن، با استفاده از این لیبلها به راحتی قابل شناسایی هستند.
حرف آخر
انواع ابزارآلات شبکه به شما کمک میکنند تا با سرعت بیشتری مراحل نصب و راهاندازی شبکه را انجام بدید. ضمن اینکه این ابزارها خیلی دقیقتر و تمیزتر کار اتصال کابلها و سوکتزنی را برای شما انجام میدن و نتیجه بهتری نسبت به کار دست دارند. در این مقاله به معرفی مهمترین ابزارهای لازم برای نصب شبکه پرداختیم ولی ابزارهای دیگری هم هستند که مدیریت کارهای شبکه را راحتتر میکنند. از جمله کاتر، پیچگوشتی شارژی، بست کمربندی، کیت آرایش کابل و… . اگرچه تهیهی تمامی این تجهیزات میتونه کار هزینهبر و دست و پاگیری باشه؛ ولی اگه قصد راهاندازی شبکههای بزرگ و وسیع را دارید، بهتره این ابزارها را تهیه کنید تا سرعت کار تون را بالا ببرید.
سوالات متداول
بله آچار سوکت زن برای متصل کردن کابل به سوکتهای شبکه یا تلفن استفاده میشه. ولی آچار پانچ برای اتصال سیمهای کابل شبکه به پانچهای کانکتور استفاده میشه.
بله اغلب مدلهای آچار پانچ این قابلیت را دارند که کابل را قبل از اتصال لخت کنند. در صورت نبود چنین قابلیتی در آچار، شما میتونید از سیم لخت کنها استفاده کنید.