ترانک یا ترانکینگ چیست ؟ بررسی انواع ترانک شبکه
ترانکینگ یکی از تجهیزات پسیو شبکه است که ممکنه در فروشگاه تجهیزات شبکه یا زمان ساختمون سازی و… زیاد اسمش رو شنیده باشید. در این مقاله قراره اول توضیح بدیم که ترانکینگ چیست ؟ و بعد اون بهطور کامل هر چیزی که نیازه راجع بهش بدونید رو در اختیارتون بذاریم. پس با ما همراه باشید.
ترانک چیست ؟
ترانکینگ چیست ؟ یا ترانک شبکه چیست ؟ ترانک یا ترانکینگ محفظهای بسته با کانالهای مختلفه که در واقع مسیر عبور و محافظ کابلها حساب میشه. به عبارت دیگه، مجموعهای از درب و بدنه که روی اون کلید و پریز قرار میگیره و جزوی از کابل کشی روکار حساب میشه. ترانکینگ از کابلها در مقابل آب و هوا، صدمات فیزیکی، آب و آتش و ایجاد نویز محافظت میکنه. از ترانکینگ در سیمکشیهای ساختمانی، تلفنهای سانترال، شبکههای کامپیوتری، محیطهای مثل ادارهها، صنعت و در حالت کلی در هر مکانی که تجمع کابل باشه استفاده میشه.
انواع ترانکینگ ؟
- ترانکینگ دیواری : ترانکینگ دیواری، پر کاربردترین ترانکینگه و برای استفاده در ساختمانهای مسکونی، اداری و تجاری مناسبه.
- ترانکینگ دفنی: این نوع ترانکینگ برای سیستمهای فشار قوی و ضعیف شبکه و تلفن مناسبه و بهصورت توکار و زیر کفی کاذب به کار میره.
3. ستونی: این نوع از انواع ترانک بیشتر در فضاهای اداره، اتاقهای همایش و محیطهای آموزش استفاده میشه و به مدیریت کابلها کمک میکنه.
تفاوت داکت و ترانکینگ چیست ؟
برای عبور کابلها از محفظهای جهت سازماندهی و نظم، محصولی به نام داکت هم تولید میشه. داکت و ترانکینگ تفاوتهایی دارن که میشه از همدیگه تشخیصشون داد.
- ترانکینگ علاوه بر عبور کابلها امکان نصب کلید و پریز هم داره.
- داکتها از نظر حجم از ترانکینگها کوچیکترن و بههمین دلیل حجم کمتری از کابل رو میتونن عبور بدن.
- مقاومت داکتها در برابر ضربه و فشار کمتر از ترانکینگهاست. برای مثال داکتها در برابر آتش مقاومتی ندارن، ولی بدنهی بیشتر ترانکینگها از موادی ساخته میشه ک در برابر اشتعال مقاوم هستن.
- ترانکها بر خلاف داکت امکان پارتیشنبندی دارن. پارتیشن قطعهای است که فضای داخلی ترانکینگ رو به چند بخش تقسیم میکنه تا کابلهای مختلف با هم تداخلی نداشته باشن.
- قیمت ترانکینگها تقریبا 4 برابر داکتهاست.
متعلقات ترانکینگ
بعد از بررسی سوال ترانکینگ چیست ؟ و انواع ترانکینگ، وقتشه تا متعلقات ترانک هم بشناسید. ترانک یکسری اجزای فرعی و متعلقات هم داره که به نصب بهتر و زیبایی محیط کمک میکنه. هرکدوم از این متعلقات وظیفهی خاصی دارن، در ادامه همشون رو بهتون معرفی میکنیم.
- بدنه: ترانکینگها در شاخههای 2 متری عرضه میشن و درب هم دارن. در قسمت داخلی هم شیارهایی برای تقسیمبندی فضا وجود داره. همچنین در اندازههای 50×80، 50×105، 50×150 و 50×195 تولید و عرضه میشن.
- پارتیشن: پارتیشنها فضای داخلی رو تقسیم میکنن. این کار باعث میشه تا راه عبور کابلهایی که ممکنه با هم تداخل الکترومغناطیسی داشته باشن و باعث ایجاد نویز بشه، فرق داشته باشه.
- درب ترانک: هر شاخهی 2 متری از ترانک یک درب داره. دربهای ترانکینگها در دو نوع سخت و نرم تولید میشن. نصب و جدا کردن درب نرم راحتتره و انعطافپذیری بیشتری داره.
- مسدود کننده (بست انتها): برای مسدود کردن و بستن قسمت ابتدایی و انتهایی ترانک استفاده میشه. این کار بهدلیل ایمنی و زیبایی بیشتر انجام میشه.
- زاویه داخلی: برای نصب ترانک در گوشهی داخلی یا زاویهی 90 درجهی داخلی استفاده میشه.
- زاویه خارجی: برای نصب ترانک در گوشهی بیرونی یا زاویهی 90 درجهی بیرون استفاده میشه.
- زاویه تخت: برای وصل کردن دو شاخه ترانک در یک سطح صاف، بهصورت عمود بر هم استفاده میشه.
- درزگیر: برای وصل کردن دو ترانک در امتداد هم و پوشاندن محل اتصال به دلیل زیبایی استفاده میشه.
- سه راهی: برای ایجاد انشعاب در مسیر ترانکینگ استفاده میشه.
- کادر ماژول: کادر ماژول برای نصب کلید و پریز روی ترانکینگ استفاده میشه و در انواع 2، 4، 6 و 8 ماژول تولید و عرضه میشه.
- فیس پلیت: نوعی صفحه پریز توکار شبکه که کیستونها روی اون نصب میشن.
- از بلنک برای پر کردن فضاهای خالی ترانک استفاده میشه.
بهترین تولید کننده ترانکینگ چیست ؟
- لگراند: ترانکینگ لگراند با سه جنس استیل، آلومینیوم و فلزی تولید میشه و در برابر اشتعال هم مقاومه. ترانکهایی که این برند تولید میکنه شامل سایزهای 50×80، 50×105، 50×150 و 50×195 میلیمتر میشه.
- البرز: ترانکینگ البرز فقط با یک سایز 50×105 میلیمتر تولید میشه. قیمت این ترانک به نسبت سایر ترانکها بهتره.
- دانوب: ترانکینگ دانوب در دو سایز 50×80 و 50×101 میلیمتر تولید میشه. از ویژگیهای مهم این ترانک غیرقابل اشتعال بودن، مقاومت در دمای -15 تا60 درجه و امکان نصب مستقیم کلید و پریز بدون کادر ماژوله.
- سوپیتا: ترانکینگ سوپیتا با سایزهای متنوعی شامل 50×80، 50×100، 50×105 و 50×150 میلیمتر تولید میشه. این برند ترانکها رو با رنگ قهوهای و طرح چوب عرضه میکنه.
- اشنایدر: برند فرانسوی و با کیفیت که ترانکینگها رو با جنس PVC یا ABS تولید میکنه. ترانکینگ اشنایدر سایزهای 50*101، 50*151 و 50*80 میلیمتری داره. این برند ترانکهایی هم تحت عنوان مینی ترانکینگ با سایزهای 35*100، 17*40، 21*60،12*21 و 20*74 میلیمتر تولید میکنه.
آموزش نصب ترانکینگ
قبل از نصب ترانکینگ شبکه تعداد پریزهای مورد نیاز در حال و آینده رو حساب کنید. ترانکی تهیه کنید که امکان عبور تعداد کابلهای مورد نیازتون رو داشته باشه. علاوه بر اون برند شناخته شده و با کیفیتی باشه تا سریع کنده و خراب نشه. در مرحلهی بعد مسیر ترانک کشی رو مشخص کنید.
فیس پلیت و کادر ماژول رو روی ترانک سوار یا نصب کنید تا ترانک آماده بشه.
حالا میتونید ترانک رو نصب کنید و در گوشه و زاویهها هم از متعلقات ترانکینگ مثل زاویه داخلی، زاویه خارجی، زاویه تخت و انشعاب استفاده کنید.
حرف آخر
حالا که جواب سوال ترانکینگ چیست ؟ رو گرفتید و باهاش بهصورت کامل آشنا شدید، متوجه ضرورت ترانکینگ در شبکهها میشید. امیدواریم این مقاله براتون مفید بوده باشه. اگر سولی داشتید با ما در میون بذارید تا کمکتون کنیم.
سوالات متداول:
محفظهای برای عبور کابلها که باعث محافظت، مدیریت و سازماندهی اونها و در نهایت نظم و زیبایی محیط میشه.
1- دیواری: استفاده در ساختماهای مسکونی.
2- دفنی: استفاده بهصورت توکار و کفی کاذب.
3- ستونی: استفاده در فضاهای آموزشی و اداری مثل سالن همایش.
هر دو برای عبور و محافظت کابلها استفاده میشن ولی ترانکینگ بزرگتره و امکاناتی بیشتر مثل پارتیشن بندی و نصب کلید و پریز داره.