معرفی و بررسی

کابل شبکه چیست ؟ – با انواع کابل لن آشنا شوید

کابل شبکه از مهم‌ترین تجهیزات پسیو شبکه محسوب میشه که راه‌اندازی یک شبکه‌ی سیمی اترنت بدون اون غیر ممکنه. کابل شبکه حتی با وجود پیشرفت‌هایی که سیستم وایرلس داشته هنوز پرسرعت و منعطفه و میتونه به نیازهاتون پاسخ بده. در این مقاله می‌خوایم به سوال کابل شبکه چیست ؟ پاسخ بدیم و انواع کابل لن رو بررسی کنیم. با ما همراه باشین.

کابل شبکه یا LAN چیست ؟

احتمالا وظیفه کابل شبکه رو می‌دونین: انتقال اطلاعات و اتصال سخت‌افزارها به شبکه یا همدیگه. در واقع کابل شبکه با انتقال اطلاعات مثل یک مامور پستی، از یک دستگاه به دستگاه دیگه باعث متصل شدنشون میشه و دایره‌ی ارتباطی یک شبکه رو بزرگ می‌کنه. کابل لن خیلی مهمه چون اگه مشکلی برای اون پیش بیاد، انتقال داده‌ها به مشکل بر می‌خوره در نتیجه عملکرد شبکه مختل میشه.

کابل شبکه و Patch cord

انواع کابل شبکه

کابل لن کواکسیکال

کابل لن کواکسیکال: کابل‌های کواسیکال در قدیم استفاده می‌شدن و به دلیل پوشش فلزی، تداخل الکترومغناطیسی کمی داشتن. از این کابل‌ها معمولا در تلویزیون‌های قدیمی، دکل‌های مخابراتی و شبکه‌های محلی استفاده میشد.

کابل فیبر نوری: مغزی فیبر نوری شیشه‌ایه که نور رو همراهی می‌کنه. این نور در آخر کابل به شکل یک دیتا یا پیام در میاد. سرعت جابه‌جایی دیتاها به‌صورت نور خیلی بالاست و اتلاف کمی در فواصل طولانی داره، به همین دلایل فیبر نوری در شبکه‌های نظامی مورد توجه قرار می‌گیره.

فیبر نوری

کابل شبکه زوج به هم تابیده Twisted pair : کابل TP رایج‌ترین نوع کابل شبکه ‌است که منظور اصلی ما از کابل شبکه همین کابله. مغزی کابل شبکه TP چهار جفت سیم مسیه که برای کم کردن اثر نویز و تداخل الکترومغناطیسی دور هم تابیده شدن.

انواع کابل شبکه زوج به هم تابیده TP

کابل شبکه بر اساس Cat

Cat کابل شبکه چیست؟ Category کابل شبکه استانداردیه که مثل بقیه تجهیزات شبکه نسل اون رو نشون میده. هر چی این نسل یعنی Cat عدد بالاتری داشته باشه، سرعت، قدرت و فرکانس بالاتری داره و با دوام‌تر و با کیفیت‌تره. بعضی از این استانداردها یک حرف به‌عنوان پسوند دارن که به معنی ارتقای کوچیک نسبت به نسل قبلیه مثل Cat5e یا Cat6a این استانداردها عبارت‌اند از:

Cat1 تا Cat4: از این استانداردها دیگه برای کابل‌های شبکه استفاده نمیشه چون قدیمی شدن و سرعت خیلی پایینی در انتقال داده‌ها دارن. بعضی از این Cat ها رو می‌تونین در سیم‌های تلفن ببینین.

Cat5: اولین استانداردیه که با کابل های شبکه‌ اون، یک شبکه اترنت رو ایجاد کردن. از این Cat مدت زمان زیادی در شبکه‌های خانگی و کوچیک استفاده میشد. سرعت انتقال داده در  کابل شبکه Cat5، برابر با 100 مگابیته و با فرکانس 100 مگاهرتزی کار می‌کنه.

Cat5e: یکی از Cat‌های موفق در بازار کابل شبکه محسوب میشه که سرعتش 10 برابر بیشتر از نسل قبلیه. کابل شبکه Cat5 ظاهری شبیه به کابل شبکه Cat5e داره.

Cat6: کابل شبکه Cat6 چیست ؟ کابل Cat6 سیم‌های رسانای AWG 23 داره که از Cat5 قطورتره. این کابل هم نوع شیلد دار داره و هم نوع بدون شیلد. سرعت انتقال اطلاعات کابل شبکه Cat6 به 10 گیگابیت میرسه و فرکانس 250 مگاهرتزی داره.

cat کابل شبکه

Cat6a: کابل شبکه Cat6a نسبت به نسل قبلی فرکانس بالاتری داره که در نتیجه این ارتقا میشه در فواصل طولانی‌تری از اون استفاده کرد. این نوع استاندارد هم انواع شیلد دار و بدون شیلد داره که با سرعت 10 گیگابیتی و فرکانس 500 مگاهرتز کار می‌کنن.

Cat7: از بهترین و پیشرفته‌ترین کابل های شبکه محسوب میشه. کابل شبکه Cat7 بدون شیلد تولید نمیشه و تداخل الکترومغناطیسی خیلی کمی داره. این کابل فرکانس 600 مگاهرتزی داره و میتونه اطلاعات رو با سرعت 10 گیگابیت منتقل کنه.

انواع کابل شبکه بر اساس شیلد دار بودن یا نبودن

کابل شبکه شیلد دار چیست ؟ و تجهیزات دیگه‌ی شبکه که وظیفه‌ی انتقال اطلاعات رو دارن در معرض نویزها و تداخل‌های رادیویی و الکترومغناطیسی هستن به خصوص اگه حجم کابل‌ها زیاد باشه و پارتیشن‌بندی هم نشده باشن. کابل های شبکه با انواع پوشش‌های فلزی هم تولید میشن که اثر نویز رو به حداقل برسونن. در ادامه پوشش‌های کابل شبکه رو به اختصار بررسی می‌کنیم.

کابل شبکه SFTP چیست

کابل شبکه UTP یا بدون شیلد: کابل های شبکه UTP همون کابل های عادی و بدون شیلد هستن که مقاومت خاصی در برابر نویز ندارن و بیشتر در شبکه‌های کوچیک و محیط‌های خانگی استفاده میشن. هر چند رایج‌ترین نوع کابل شبکه همین کابل شبکه UTP هستش.

کابل شبکه STP: کابل شبکه STP یا Shielded twisted pair با یک یا چند پوشش از جنس فلز ساخته میشه که این پوشش‌ها می‌تونن فویل آلومینیومی یا توری فلزی باشن و همه‌ی جفت سیم‌ها یا هر جفت سیم رو به‌صورت تکی بپوشونن. نسبت به کابل شبکه UTP کابل شبکه STP انعطاف کمی داره و قیمتش هم بالاتره.

فویل در کابل شبکه رو با حرف F مثل FTP و توری فلزی رو با حرف S مثل STP نشون میدن.

برندهای معروف تولید کننده کابل شبکه

برندهای کابل شبکه چیست

برندهای زیادی تجهیزات پسیو و اکتیو شبکه رو تولید می‌کنن اما بهترین‌ها در تولید کابل شبکه در ایران عبارت‌اند از:

کابل شبکه بلدن : بلدن یک برند آمریکاییه که استانداردهای زیادی رو در تولید کابل شبکه رعایت می‌کنه. کابل شبکه بلدن یکی از بهترین انتخاب‌ها در راه‌اندازی یک شبکه محسوب میشه.

کابل شبکه نگزنس : برند فرانسوی نگزنس کابل شبکه رو در انواع شیلد دار و بدون شیلد و با Cat های مختلفی تولید می‌کنه که همه‌ی بازارها رو مورد هدف قرار بده. یکی از بهترین کابل های شبکه بازار کابل شبکه نگزنس Cat7 و Cat6a هستش.

کابل شبکه لگراند : لگراند برند معروف فرانسوی در حوزه‌ی تجهیزات شبکه ‌است که کابل شبکه با دوام و پر قدرتی تولید می‌کنه. کابل شبکه لگراند در Cat های مختلفی تولید میشه.

حرف آخر

کابل شبکه چیست ؟ در این مقاله به این سوال پاسخ دادیم و انواع مختلف کابل شبکه TP رو بررسی کردیم. حتما در نظر داشته باشین که کابل شبکه رو بر اساس نیازتون انتخاب کنین که از هزینه‌های احتمالی آینده جلوگیری بشه. کیفیت و دوام کابل شبکه در یک سرور یا شبکه‌ی بزرگ خیلی مهمه چون هر لحظه اطلاعات مهمی در اون‌ها جابه‌جا میشه و اتصال باید دائما برقرار باشه. مرسی که تا اینجا همراه ما بودین اگه سوالی راجع به کابل شبکه دارین از ما بپرسین.

سوالات متداول

انواع مختلف کابل شبکه چیست؟

کابل شبکه کواسیکال، فیبر نوری و کابل شبکه TP یا زوج به هم تابیده که رایج‌ترین نوع کابل شبکه‌است.

شبکه‌ سیمی بهتره یا شبکه وایرلس؟

از لحاظ سرعت و کم بودن اتلاف اطلاعات، شبکه‌ی سیمی هنوز حرف اول رو میزنه ولی کابل شبکه مهم‌ترین عنصر یک شبکه‌ی سیمیه.

کابل شبکه STP بهتره یا UTP؟

جواب سوال بستگی به سطح کاری داره که با کابل شبکه انجام میدین. اگه حجم کابل های شبکه در محیط زیاده پس اثر نویز روی کابل ها بالاست پس بهتره از کابل شبکه STP استفاده کنین. در مصارف خانگی کابل شبکه UTP بهتره چون قیمت پایین‌تری داره و منعطف‌تره.

نوشته های مشابه

0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x