بررسی شباهت و تفاوت پچ پنل لودد و آنلودد
پچ پنلها، از تجهیزات شبکه هستند که برای کابلهای کوچک و بزرگ استفاده میشن. با کمک یک پچ پنل شما میتونید کابل کشی شبکهی خودتون را به صورت تمیز و شسته رفته انجام بدین و کابلها را منظم به هم متصل کنید. انواع مختلفی از پچ پنلها از جمله Cat5e، cat6 و پانل های پچ cat6a در بازار موجوده که بنابر نیازتون باید مدل مناسب را انتخاب کنید. در این مقاله میخواهیم دربارهی دو نوع مهم پچ پنل یعنی لود و آنلودد صحبت کنیم و ببینیم که تفاوت پچ پنل لودد و آنلودد در چیست.
بررسی انواع پچ پنل
قبل از بررسی تفاوت پچ پنل لودد و آنلودد، بهتره انواع پچ پنلها را بررسی کنیم و ببینیم این وسیله در شبکه چه کاری انجام میده. به زبان ساده میشه گفت پچ پنل واسطهای بین کابلهای داخل یک شبکه و هاب و روتره. یعنی به جای اینکه کابلها را مستقیما به این تجهیزات متصل کنیم از پچ پنل استفاده میکنیم. مزیت این کار اینه که اگر خرابی در کابلها رخ بده، میشه راحتتر تشخیص داد. همچنین وقتی تعداد کابلها زیاد میشن، خیلی راحت میشه از یک پچ پنل بزرگتر استفاده کرد و شبکه را توسعه داد. دو نوع پچ پنل داریم:
- پچ پنل اترنت که به اون پچ پنل مسی هم گفته میشه. این نوع برای ارتباطات شبکهای در شبکههای لوکال به کار میره. انواع مختلفی از پچ پنلهای اترنت وجود داره که رایجترینشون سوکت شبکه Cat6، سوکت شبکه Cat5 و سوکت شبکه Cat6a هستند. همچنین این پچ پنلها در دو مدل لودد و آنلودد طراحی شدن و تفاوت پچ پنل لودد و آنلودد این مدل در طراحی و تعداد پورتهاست. شما میتونید این نوع را با تعداد پورتهای مختلف در بازار پیدا کنید؛ مثلا پچ پنل 24 پورت. اما فقط این تفاوتها نیست. شما باید موقع خرید به شیلددار و بدون شیلد، صاف یا گوشهدار و پانچ شده بودن یا نبودن این پچ پنلها هم دقت کنید.
- پچ پنل فیبر که برای نظم دهی به کابلهای فیبر نوری استفاده میشه. مشابه پچ پنلهای اترنت، این نوع هم در مدلهای مختلفی از آداپتورها، کابلهای فیبرها و تعداد پورتها طراحی شده. از این پچ پنلها بیشتر برای رک یا دیوار استفاده میشه. پچ پنل فیبری هم در دو نوع لودد و آنلودد در بازار موجوده.
خب همونطور که گفتیم انواع پچ پنلها در دو نوع لودد و آنلودد طراحی میشن، اما ببینیم این دو نوع پچ پنل چی هستن و تفاوت پچ پنل لودد و آنلودد در چی هست؟
پچ پنل لودد چیست؟
پچ پنل لودد یا پچ پنل loaded به پچ پنلهایی گفته میشه که از یکسری پورت کیستون داخل یک ریل ساخته شده. همونطور که اشاره کردیم تعداد این پورتها به مدل خریداری شده بستگی داره. از طرف دیگه کیستونهای پچ پنل هم ممکنه از نوعهای مختلف Cat5e، Cat6، Cat6a و… باشند و شما باید بسته به نیازتون هر مدلی که مناسبه را انتخاب کنید. بنابراین برای استفاده از پچ پنل لودد شما ملزم به استفاده از همون نوع کابل هستید و نمیتونید هر کابلی که خواستید را به اون متصل کنید. برندهای مختلفی از پچ پنل loaded در بازار موجود هست مثل پچ پنل لگراند.
پچ پنل آنلودد چیست؟
پچ پنل آنلودد یا همان پچ پنل unloaded به نوعی از پچ پنلها گفته میشه که کیستون ندارند. یعنی فقط یک ریل خالی هستند که باید خودتون داخلش کیستون قرار بدین. در ظاهر شاید برای شما این تفاوت پچ پنل لودد و آنلودد قابل درک نباشه. حتی ندونید که پچ پنل آنلودد با چه هدفی طراحی شده. ولی باید بگیم که این نوع پچ پنل نسبت به نوع لودد، کارایی بیشتری داره. در واقع فرق پچ پنل لودد و آنلودد در عملکردشون هست. درسته که پچ پنل آنلودد برای کار نیاز به کیستون داره؛ ولی شما آزادید هر نوع کیستونی را خواستید داخل این پچ پنل کار بزارید. البته تفاوت پچ پنل لودد و آنلودد به این مورد ختم نمیشه. مشابه نوع قبلی، برندهای مختلفی پچ پنل unloaded را تولید کردند که میتونید هر کدوم را خریداری کنید.
تفاوت پچ پنل لودد و آنلودد
همونطور که گفته شد پچ پنلهای لودد و آنلودد در چندین مورد از لحاظ کارایی با هم تفاوت دارند؛ از جمله:
- نبود کیستون در آنلودد، دست شما را برای انتخاب کابل باز میذاره. بنابراین شما محدود به انتخاب یک نوع کابل خاص نیستید.
- در پچ پنلهای آنلودد شما میتونید به هر تعداد که خواستید کیستون تهیه کنید. حتی در صورت نیاز شبکه را گسترش بدین.
- تهیهی کیستون برای پچ پنل آنلودد یک مرحلهی اضافه در کار شماست.
- قیمت پچ پنلهای آنلودد ارزانتر از پچ پنلهای لودد هست.
- در پچ پنلهای لودد نرخ خرابی بیشتره؛ چون که خرابی یک کیستون ممکنه کل پچ پنل را از کار بندازه.
- مدیریت و جایگذاری کابلها در پچ پنلهای نوع آنلودد راحتتره.
کدام پچ پنل برای استفاده در شبکه مناسب است
حالا که با تفاوت پچ پنل لودد و آنلودد آشنا شدید. حتما میتونید بگید که هر کدوم برای چه نوع شبکهای مناسبند. در واقع پچ پنلهای لودد بیشتر برای شبکههایی کاربرد دارند که نوع کابلها یکی باشه و تعداد کابل زیادی نداشته باشیم. چون همونطور که گفتیم خرابی یک کیستون ممکنه کل پچ پنل را از کار بندازه. از طرف دیگه برای شبکههایی که تعداد زیادی کابل داریم. ممکنه در آینده این تعداد اضافه بشه، پچ پنل آنلودد انتخاب مناسبتریه. همچنین برای شبکههایی با انواع مختلف کابلها، پچ پنل آنلودد باید استفاده بشه.
حرف آخر
پچ پنل از آن دسته تجهیزات شبکه است که مدلها و نوعهای مختلفی داره و برای انتخابش باید خیلی فاکتورها در نظر گرفته بشه. پچ پنلها در دو نوع لودد و آنلودد طراحی و ساخته میشن. بسته به تفاوت پچ پنل لودد و آنلودد هر کدوم کاربردهای خودشون را دارن. اگرچه پچ پنلهای لودد به لحاظ مجهز بودن بهتر از نوع آنلودد هستند؛ ولی بعضی جاها نمیشه از اونا استفاده کرد. نبود کیستون در پچ پنلهای آنلودد دست شما را در انتخاب نوع و تعداد کابل باز میزاره. در این مقاله این دو نوع پچ پنل را با هم بررسی کردیم. گفتیم که هر کدوم از این نوعها کجا استفاده میشن. نظر شما دربارهی این دو نوع پچ پنل چیه؟ بنظرتون نوع لودد کارایی بیشتری داره یا آنلودد؟
سوالات متداول
خیر. چیزی که باعث تغییر سرعت شبکه میشه، نوع استاندارد کابل و مسافت اون هست و ارتباطی به پچ پنل ندارد.
بله هر دو نوع پچ پنل اترنت و فیبر نوری در نوع های لودد و آنلودد طراحی شدند و در بازار ایران هم موجود هستند.